Heb je binnenkort iets te vieren? Zoals een verjaardag, een jubileum of een geboorte? Dan mogen ballonnen, slingers en andere soorten feestdecoratie natuurlijk absoluut niet ontbreken. Het hoort er eigenlijk wel een beetje bij. Een feest zonder versiering is ook maar zo kaal. Door feestversiering op te hangen is in één oogopslag duidelijk waar het feestje is en komt iedereen meteen in de juiste, feestelijke stemming. Ballonnen zijn te koop in allerlei vrolijke kleuren en kun je met zowel ‘gewone’ lucht als helium vullen. In deze blog willen we het graag hebben over de ins en outs van heliumballonnen. We zullen drie veelgestelde vragen over helium en heliumballonnen beantwoorden. Lees je mee?
Wat is helium?
Helium is een soort gas dat gewoon uit de natuur gewonnen kan worden. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Zo kan het onder meer uit uraniummineralen gehaald worden, maar ook uit natuurlijke gasvelden, vulkanische gassen en soms zelfs mineraalwater. Helium kan echter niet zomaar kant-en-klaar uit de grond worden gehaald. Het moet eerst op een vrij ingewikkelde chemische manier bewerkt worden. Vandaar dat helium niet bepaald goedkoop is. Het komt alleen in gasvorm voor en kan in tegenstelling tot veel andere gassen niet vloeibaar worden gemaakt. Omdat helium minder weegt dan gewone lucht stijgt het op. Je kunt je vast wel voorstellen dat wanneer de helium gevangen zit in een ballon, de ballon zal opstijgen. Dit is de reden waarom een ballon gevuld met helium zo mooi in de lucht blijft ‘hangen’.
Welke ballonnen zijn geschikt voor helium?
In principe zijn alle ballonnen geschikt om met helium gevuld te worden. Wel is het zo dat het materiaal waarvan de ballon gemaakt is invloed heeft op de zweeftijd van de ballon. Met de zweeftijd van de ballon bedoelen we de tijd dat de ballon in de lucht blijft hangen of zweven. Ook de dikte van het materiaal en of het een speciale behandeling heeft ondergaan of niet, hebben hier invloed op. Vaak wordt er gekozen voor standaard latex ballonnen.
Hoe lang kan ik genieten van mijn heliumballonnen?
Zoals hierboven al even kort is benoemd hangt het van verschillende factoren af hoe lang je van je met helium gevulde ballonnen kunt genieten. Over het algemeen hebben standaard, onbehandelde latex ballonnen de kortste zweeftijd: 12 uur gemiddeld. Latex ballonnen die aan de binnenkant behandeld zijn met een speciale coating kunnen tot wel 48 uur blijven zweven. Folieballonnen hebben tot slot de langste zweeftijd. Dit soort ballonnen kunnen onder de juiste omstandigheden tot wel een week mooi blijven. Direct zonlicht en warmtebronnen zijn funest voor ballonnen omdat ze hierdoor uitzetten en sneller leeg zullen lopen.