In 5 stappen naar een perfecte zelfgemaakte slagroomtaart

Een heerlijke slagroomtaart, van de bakker op de hoek van de straat of zelfgemaakt, menig mens weet er van te smullen. Als we één soort taart moeten noemen die op vrijwel ieder verjaardagsfeest op tafel wordt getoverd, is het toch wel de slagroomtaart. Een slagroomtaart kun je prima thuis in jouw eigen keuken maken. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Stap 1: zoek alle benodigde spullen bijeen

Voordat je begint met het kapsel maken is het belangrijk om eerst alle benodigde spullen bijeen te zoeken. Hiermee bedoelen we niet alleen de ingrediënten die je nodig hebt maar ook de gereedschappen zoals bakjes om in af te wegen, een weegschaal, mixer, spatel, bakvorm, kartelmes, glaceermes, spuitzakken, spuitmondjes en dergelijke. Smeer ook alvast de bakvorm in met boter of bekleed de binnenkant van de vorm met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat het kapsel na het bakken mooi uit de vorm los wil komen. Laat alle ingrediënten ruim van te voren op kamertemperatuur komen om schifting te voorkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 2: kapsel maken, in de vorm gieten en bakken

Om kapsel te maken kun je de volgende formule aanhouden: 100% ei, 50% zelfrijzend bakmeel en 50% suiker. Allereerst klop je de eieren met de suiker in de hoogste versnelling van de mixer op totdat een luchtig mengsel ontstaat. Laat de machine nog eventjes in een lagere versnelling draaien zodat het een stevig geheel wordt. Vervolgens spatel je het zelfrijzend bakmeel met de hand door tot een glad beslag. Zorg dat je niet per ongeluk alle lucht uit het mengsel spatelt en dat je ook de bodem goed meepakt om klontjes te voorkomen. Het beslag kun je vervolgens in de vorm gieten en afbakken op 180 graden gedurende circa 25 minuten. Los het kapsel meteen na het bakken en laat het goed afkoelen voordat je verder gaat.

Stap 3: kapsel doorsnijden en tremperen

Nadat je het kapsel hebt afgebakken en voldoende hebt laten afkoelen kun je het in meerdere lagen doorsnijden. Gebruik hiervoor een kartelmes en houd deze zo horizontaal mogelijk. Snijd het kapsel in totaal tweemaal door zodat je in totaal 3 lagen hebt. Besprenkel iedere laag met een trempeerlikeur. Deze likeur zorgt ervoor dat het kapsel malser wordt en minder snel uitdroogt.

Stap 4: laag voor laag vullen en maskeren

Na het tremperen kun je de taart laag voor laag gaan vullen. Neem hiervoor een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit op de onderste laag slagroom en dek het af met kapsel. Als tweede laag wordt veelal een dun laagje jam aangebracht. Ook deze laag dek je weer af met kapsel. Druk het geheel goed aan maar zorg ervoor dat de vulling er niet aan de zijkanten tussenuit komt. Voor het maskeren kun je het beste gebruik maken van een glaceermes. Maskeren houdt kort gezegd in dat je de bovenkant en zijkant van de taart voorziet van een dun laagje slagroom.

Stap 5: aanzetten, opspuiten en decoreren

Rol de zijkant van de taart in hazelnootkrokant of andere kleine nootjes. Dankzij het dunne laagje slagroom blijven de nootjes goed zitten. Spuit op de bovenkant van de taart sierlijke rozetjes slagroom met behulp van een spuitzak en een gekarteld spuitmondje. Tot slot kun je de taart nog mooi afwerken met vers fruit (wel even geleren om verkleuring te voorkomen!), mokkaboontjes, chocolade galettes, et cetera. Vergeet niet om de taart in de koeling te plaatsen.

Heb je nog niet alle bakbenodigdheden in huis om aan de slag te kunnen? Bij Bouwhuis vind je écht alles wat je nodig hebt om de heerlijkste (slagroom)taarten te kunnen maken!