Hoe gebruik je een vuurpot?

Maak de tuin gezelliger door gebruik te maken van een vuurpot! Geniet in de avond van een sfeervol, vrolijk knisperend haardvuur op je terras of veranda. Een vuurpot is een tegenhanger van een terrasverwarmer op gas. Bij het gebruik van een vuurkorf of vuurpot is het belangrijk deze op de juiste wijze te vullen en aan te steken. Je wilt gevaarlijke situaties of bijvoorbeeld schade aan je terras en veranda voorkomen. In dit artikel lees je meer over het gebruik van een vuurpot. Hoewel een vuurpot gezelliger is, gebruik je de terrasverwarmer op gas zeer waarschijnlijk sneller. Bij een vuurpot ben je afhankelijk van het weer, of je deze kunt gebruiken.

Bepaal of de weersomstandigheden geschikt zijn

Bij het gebruik van een vuurpot in de tuin is het allereerst belangrijk, om te beoordelen of de weersomstandigheden geschikt zijn. In het geval van een harde wind, of bijvoorbeeld een wind in de richting van je woning is het gebruik van de vuurpot onverstandig. Het maakt het gebruik ervan gevaarlijk, of zorgt voor veel stank in huis. Ook bij regen is het gebruik van een vuurpot minder verstandig. De kans is groot dat het vuur al snel weer dooft, als je dit probeert aan te steken.

Tip: kijk vooraf op de website Stookwijzer.nu, waarop je meer informatie vindt over de geschiktheid van de huidige weersomstandigheden voor het stoken van een vuurtje. Wanneer er helemaal geen wind staat, kunnen buren last hebben van de vuurpot of vuurkorf.

Bouw het vuur op de juiste wijze op

Men is over het algemeen geneigd om een vuurtje aan de onderkant aan te steken. Denk aan het gebruik van een aantal kranten of bijvoorbeeld een aanmaakhoutje. Verstandiger is het om het vuur vanaf de bovenzijde aan te steken. Dit betekent dat je de vuurkorf eerst volledig moet vullen, voordat je het vuur aansteekt. Begin met een aantal dikke, grote blokken hout aan de onderzijde van de vuurpot. Vervolgens bouw je naar boven toe met steeds kleinere stukjes hout. Het fijne hout zal sneller vlam vatten en vervolgens overslaan naar de dikkere blokken. Men noemt deze manier van stoken ook wel de Zwitserse methode. Groot voordeel van deze methode zit in het feit, dat je minder last hebt van rookvorming.

Tip: gebruik altijd droog hout, wanneer je een vuurkorf gebruikt. Droog hout vat niet alleen sneller vlam. Ook is de kans op rook kleiner dan bij hout met een relatief hoge luchtvochtigheid. Gebruik in geen geval vervuild hout, zoals hout met een laagje verf.

Zorg voor veilige omstandigheden bij het stoken

Tot slot is het belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen, wanneer je een vuurpot of vuurkorf gebruikt. Leg bijvoorbeeld altijd wat onder de vuurpot of vuurkorf. Een vuurpot kun je in veel gevallen ook ophangen. Het voorkomt schade aan de tuin. Zorg dat kinderen altijd uit de buurt van het vuur blijven, om te voorkomen dat zij hun handen branden. Zet een emmer water klaar voor de veiligheid. Mocht de vuurpot of vuurkorf omvallen, dan valt het vuur snel te blussen met de emmer water. Wel zo veilig!