Hoe voorkom ik een Legionella-besmetting?

Legionella is een vervelende bacterie die niet heel gevaarlijk is, maar wel gevaarlijk wordt als de bacterie zich in grote aantallen kan vermenigvuldigen. Jaarlijks raken ongeveer 300 mensen besmet met de legionella-bacterie. De mensen met een sterke gezondheid hebben hebben niet of nauwelijks last van de besmetting, maar mensen met een zwakker gestel kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Voorkomen is dus beter dan genezen! Maar hoe voorkom je dat je besmet raakt?

Fan van zoetwater

Voordat we iets meer vertellen over hoe je een besmetting met de legionella-bacterie kunt voorkomen is het goed om te weten hoe de bacterie werkt. De legionella-bacterie komt voor in zoetwater en in de grond en ze kunnen zich verspreiden via bijvoorbeeld waterleidingen. De legionella-bacterie krijgt alleen een kans om zich te vermenigvuldigen als de omstandigheden ernaar zijn. Bij temperaturen boven de 60 graden celsius heeft de bacterie geen schijn van kans. Dat je thuis besmet raakt met de legionella-bacterie is zeer klein echter niet onmogelijk. 

Het ziektebeeld

Bij een legionella besmetting kunnen er twee variaties van ziekte optreden. Je kunt de zogenaamde legionellagriep krijgen en deze ziekte zorgt voor milde griepklachten. Een andere vorm is wat heviger en ook gevaarlijker. De bekende veteranenziekte. De veteranenziekte is vooral gevaarlijk bij 60 plussers en veroorzaakt een chronische longontsteking. Voor mensen met een zwakker gestel en luchtwegproblemen, zoals astma kan de veteranenziekte zelfs dodelijk zijn. De behandeling is ook intensief. Vaak is een ziekenhuisopname nodig om via het infuus de juiste antibiotica toegediend te krijgen. Daarnaast is de nasleep van de veteranenziekte ook enorm heftig. Mensen kunnen na de ziekte niet meer doen wat zij daarvoor deden en in een aantal gevallen zijn deze mensen niet meer in staat om te werken.

Hoe groot is de kans dat je thuis besmet raakt?

Zeer klein, want de omstandigheden moeten precies goed zijn wil een legionella-bacterie de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Stilstaand en vervuild water, een slechte afstelling van een combiketel of een boiler of een incorrecte installatie van een drinkwaterinstallatie zijn de grootste boosdoeners die een legionella-besmetting kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn dit zaken die je vrij eenvoudig kunt oplossen en zo voorkom je dus ook een besmetting.

Hoe voorkom ik een legionella-besmetting?

Allereerst is het noodzakelijk om wekelijks het water in huis te gebruiken. Draai even de kranen open om het water te verversen. Hoogstwaarschijnlijk gebruik je dagelijks de kranen in een keuken, badkamer en toilet dus dit is geen rocket science. Heb je een kraan in huis die je minder vaak gebruikt? Dan is het wel nodig om deze zo nu en dan even door te spoelen. Ook als je een paar weken van huis bent geweest is het goed om eerst even de kranen door te spoelen voordat je het water dat eruit komt weer gebruikt. Een correcte afstelling van een combiketel of een boiler is ook een prima oplossing en hierbij moet je erop letten dat de afstelling minstens 60 graden celsius is. En maak goed schoon! Gebruik je bijvoorbeeld tuinslangen, een bubbelbad, apneu-apparaat of luchtbevochtigers? Maak deze apparaten dan regelmatig schoon.